Nalatenschap regelen

alles over de nalatenschap: informatie en afwikkeling

nalatenschap - erfenis - nalatenschap afwikkelen - beneficiair aanvaarden - executeur benoemen

"Het nadenken over je nalatenschap en het van ruim tevoren regelen van de benodigde formaliteiten is in de huidige tijd een 'must'. Om te voorkomen dat de fiscus onnodig veel belasting (successierecht) heft over de nalatenschap, is het belangrijk om je te laten voorlichten en bijstaan door een expert: je notaris."

"De afwikkeling van een nalatenschap brengt veelal ingewikkelde problemen met zich mee. Zelfs als de erflater de nodige moeite heeft genomen om de nalatenschap na het overlijden eerlijk te verdelen, onstaan er vaak genoeg geschillen en zelfs ruzies tussen familieleden."

Voor een nalatenschap ga je naar notaris Wijts-van Nimwegen in Haarlem

Je nalatenschap regelen is niet ingewikkeld, want er is een specialist die je daarbij kan helpen: je notaris. Het is tóch verstandig vast het één en ander te lezen over het regelen van je nalatenschap, zodat je een idee hebt waar je notaris onder meer naar zal vragen.

De nalatenschap bestaat uit alle bezittingen en schulden van de overledene. Als je niets regelt in een testament, dan worden de erfgenamen in de nalatenschap bepaald door de wet. De regels van het erfrecht bepalen dat erfgenamen zijn: echtgenoten (of geregistreerd partners) en bloedverwanten. De wet hanteert een getrapt systeem waarbij een persoon pas in aanmerking komt als erfgenaam als er in de hogere groep(en) geen erfgenamen zijn.

Op de eerste trede staan de langstlevende echtgenoot en kinderen (of (achter)kleinkinderen). Zie echter: de wettelijke verdeling.

Op de tweede trede staan de ouders en de broer(s) en zus(sen) van de overledene. Allebei de ouders erven 1/4 deel en wat overblijft wordt in gelijke delen verdeeld over de broer(s) en zus(sen). Indien een broer of zus al was overleden voordat de erflater overleed, dan erven de kinderen van deze broer of zus in zijn plaats. Halfbroers en halfzussen erven ook, maar zij krijgen een kleiner deel dan volle broers en zussen.

Op de derde trede staan de groutouders met hun (klein)kinderen en ooms en tantes en neven en nichten.

Op de vierde trede staan de overgrootouders en de afstammelingen daarvan tot in de zesde graad.

Als er op alle vier de treden geen bloedverwanten voorkomen, dan vervalt de gehele nalatenschap aan het Rijk, de Staat der Nederlanden.

Notariskantoor Wijts-van Nimwegen in Haarlem - dé specialist op het gebied van de nalatenschap! Notariskantoor Wijts-van Nimwegen in Haarlem is dé specialist voor zowel het efficïent regelen van je nalatenschap als voor de afwikkeling van een nalatenschap waar je mee te maken hebt. Het is ook mogelijk notaris Wijts-van Nimwegen te benoemen tot executeur in de nalatenschap. Neem voor meer informatie contact op of kijk op Notariskantoor Haarlem: http://www.wijtsvannimwegen.nl/.

Door het maken van een testament kun je de regels van het wettelijke erfrecht (het zgn. 'versterferfrecht') omzeilen. Je notaris kan je precies vertellen hoe de langstlevende echtgenoot kan worden beschermd, hoe je je stiefkinderen kunt laten meedelen en hoe de positie van de kinderen bij hertrouwen van de overgebleven echtgenoot, versterkt kan worden. Klik in het menu op 'testament maken' om verder te lezen.

 

Neem ook eens een kijkje op de volgende informatieve sites: samenwonen, notaris, hypotheek, overlijden, nalatenschap, huwelijkse voorwaarden, samenlevingsovereenkomst, samenlevingscontract, beveiliging Haarlem, Wijts, Electrondynamics, notariskosten, notaristarieven, hypotheek, vakantie, notaris Haarlem. Meer sites onder de menuknop 'Links'.